Παρουσίαση του βιβλίου »Εμφύλια Πάθη» των Στάθη Ν.Καλύβα και Νίκου Μαραντζίδη

ΣΤΑΘΗΣ Ν. ΚΑΛΥΒΑΣ, ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΑΝΤΖΙΔΗΣ
Εμφύλια Πάθη
23 ερωτήσεις και απαντήσεις για τον Εμφύλιο

Τα PUBLIC και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου
των Στάθη Ν. Καλύβα και Νίκου Μαραντζίδη

ΕΜΦΥΛΙΑ ΠΑΘΗ 
23 ερωτήσεις και απαντήσεις για τον Εμφύλιο

τη Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2015, στις 9 μ.μ.,
στο Public Café Συντάγματος
(Καραγεώργη Σερβίας 1, 5ος όροφος).

Με τους συγγραφείς συνομιλούν
οι συγγραφείς Θανάσης Βαλτινός και Σώτη Τριανταφύλλου,
και ο ιστορικός Ευάνθης Χατζηβασιλείου.

Συντονίζει ο Αλέξης Παπαχελάς.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ 
Τα Εμφύλια Πάθη προσεγγίζουν τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο μέσα από 23 κρίσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις, ξεκινώντας από το τι είναι εμφύλιος πόλεμος και καταλήγοντας στην κληρονομιά που μας άφησε. Με συνοπτικό τρόπο και άμεση γραφή, ο Στάθης Ν. Καλύβας και ο Νίκος Μαραντζίδης επιχειρούν μια συνολική ερμηνεία ενός σύνθετου και πολύμορφου γεγονότος που δίχασε έναν λαό και κατέστρεψε μια χώρα, τραυματίζοντας τη συλλογική τους μνήμη και ταυτότητα. Ο εμφύλιος πόλεμος παρέμεινε για πολλά χρόνια πηγή εντάσεων, διχόνοιας και παθών. Σήμερα όμως έχουμε πια τη δυνατότητα να τον ξανασκεφτούμε με ψύχραιμο και τεκμηριωμένο τρόπο, όχι απαραίτητα για να εντοπίσουμε ποιος είχε δίκιο και ποιος άδικο, και σίγουρα όχι για να αναπαραγάγουμε τη διχόνοια που μοίρασε απλόχερα, όσο για να ανακαλύψουμε τις ποικιλόμορφες πτυχές και διαστάσεις του έτσι όπως αναδύονται μέσα από δεκάδες πρόσφατες έρευνες. Το βιβλίο αποτελεί μια συμβολή στη συλλογική μας αυτογνωσία, στοχεύοντας να αντικαταστήσει τα εμφύλια πάθη με την εμβάθυνση, τη γνώση και τελικά την ωριμότητα.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ
Ο Στάθης Ν. Καλύβας είναι Καθηγητής της Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Yale (ΗΠΑ). Το έργο του έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, όπως το Gregory Luebbert Best Article Award, το Mary Parker Follett Prize για το καλύτερο άρθρο και το J. David Greenstone Prize για το καλύτερο βιβλίο, που απονέμονται από τον τομέα Πολιτικής και Ιστορίας της APSA, καθώς και το Council of Graduate Schools Distinguished Dissertation Award.

Ο Νίκος Μαραντζίδης είναι Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη και επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα και στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας. Βασικά του ερευνητικά ενδιαφέροντα αποτελούν ο κομμουνισμός (πολιτική ιδεολογία, κόμματα και καθεστώτα), η πολιτική και εκλογική συμπεριφορά και οι εμφύλιοι πόλεμοι με έμφαση στον ελληνικό Εμφύλιο Πόλεμο (1943-1949). Άλλα του βιβλία: Οι μικρές Μόσχες (1997), Γιασασίν Μιλλέτ – Ζήτω το Έθνος (2001), Οι άλλοι καπετάνιοι (2005),Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας 1946-1949 (2010).Πρόσκληση ''Εμφύλια Πάθη''

2 σκέψεις σχετικά με το “Παρουσίαση του βιβλίου »Εμφύλια Πάθη» των Στάθη Ν.Καλύβα και Νίκου Μαραντζίδη

  1. Νίκο καλησπέρα, συγχαρητήρια για την έκδοση του νέου βιβλίου.  Kαλή επιτυχία και καλές πωλήσεις, εύχομαι δε να έχει και την ανταπόκριση από το κοινό που του αξίζει. Πιστεύω ότι έχεις ετοιμάσει και επιπλέον απαντήσεις για όλους αυτούς που θα αρχίσουν την βιβλιοκριτική….

    Να γνωρίζεις ότι δουλεύω πάνω στο θέμα για την ελληνική μειονότητα της Αλβανίας τη δεκαετία του 1940. Μετά από συναντήσεις με τον Ηλία τον Σκουλίδα, στρέφομαι στην αναζήτηση του ελληνικού εθνικιστικού κινήματος (ΜΑΒΗ), τη δράση του,

    την αντιμετώπιση από τους κομμουνιστές (ελληνες μειονοτικούς και αλβανούς) αλλά και τις διασυνδέσεις τους με τις ελληνικές αντιστασιακές οργανώσεις. Μέχρι το καλοκαίρι θα τελειώσω και με τη γλώσσσα. Εκτιμώ ότι από το νέο έτος θα δεί την πρόταση ο Ηλίας να κάνει διορθώσεις και μετά θα σου τη στείλω, για να μην στερώ τον ΠΟΛΥΤΙΜΟ χρόνο σου. Ειλικρινά, απορώ (και θαυμάζω) με τον τρόπο διαχείρισης του χρόνου σου (διδασκαλία-συγγραφή-αρθρογραφία-δημοσκοπίσεις και ότι άλλα αυτά συνεπάγονται). Εύχομαι καλή συνέχεια σε ότι κάνεις.

    ΥΓ : Μετά τη δημοσκόπιση για τον αρχηγό της ΝΔ, είναι πλέον βέβαιος ότι όλοι οι ψηφοφόροι συμφωνούν ότι πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις στη χώρα αυτή.        Αρκεί να μπεί το παιδί τους στο Δημόσιο….

Σχολιάστε